Hoppa till innehåll
Almega Sök

Energieffektivisering av våra byggnader är en avgörande faktor för Sveriges framtida elförsörjning och en aspekt som hittills inte har fått den uppmärksamhet den förtjänar.

Energieffektivisera mera

Fastighets-, bygg- och installationssektorn är redo att bidra med lösningarna, men politiken måste ge oss rätt förutsättningar. Nu krävs tydliga styrmedel för att Sverige ska kunna möta det snabbt växande elbehovet, leva upp till EU:s krav och samtidigt stärka vår konkurrenskraft.

Vi har inte råd att vänta. Sverige måste inom kort leverera en nationell renoveringsplan för byggnadsbeståndet. Samtidigt ökar elbehovet dramatiskt till följd av elektrifiering av industri, transporter och samhället i stort.

Här kan energieffektivisering spela en avgörande roll: uppemot 25 terawattimmar el kan frigöras genom smartare och mer energieffektiva byggnader. Det är el som i stället kan användas där den verkligen behövs – och det bidrar också till att vi inte behöver bygga ut elnäten i samma utsträckning.

Vi vill vara en del av lösningen, men behöver rätt förutsättningar och tydliga spelregler. 

Trots potentialen lyser politiska styrmedel med sin frånvaro. Energieffektivisering är inte bara klimatåtgärder. Det handlar om en snabbare energiomställning, lägre energikostnader för hushåll och företag, fler arbetstillfällen i byggsektorn och bättre boendemiljöer. Energieffektivisering är en strategisk investering i Sveriges framtida konkurrenskraft. Och vi kan börja nu – om politiken ger sektorn rätt stöd.

Inför långsiktiga investeringsstöd

Initiativet Energirenovera Sverige, där flera av landets ledande branschaktörer samverkar, har tagit fram en rad konkreta förslag för att skynda på takten. Vi efterlyser:

  • tydligare regelverk som gör det enklare att energieffektivisera vid renovering
  • långsiktiga investeringsstöd som skapar trygghet för fastighetsägare att våga satsa
  • incitament för energirenoveringsplaner så att fastighetsägare kan arbeta strategiskt över tid
  • reformering av lagen om offentlig upphandling (LOU) så att bland annat storskalighet uppmuntras
  • tydliga krav på uppföljning och verifiering av energiprestanda för ökad kvalitet och transparens
  • kvalitetssäkrad kompetens genom utbildning och auktorisation av energieffektiviseringsföretag vilket ökar möjligheten att hitta rätt kompetens och bidrar till bättre genomförda projekt
  • marknadsbaserade styrmedel som till exempel energieffektiviseringsbeting (vilket Energimyndigheten också förespråkar), för långsiktig påverkan.

Ge branschen tydligare spelregler

För oss i branschen är det tydligt: tekniken finns, kompetensen finns, viljan finns. Men utan stödjande politik står vi stilla, och vi vill inte att Sverige ska missa chansen att ta en ledarposition i den gröna omställningen.

Vi vill vara en del av lösningen, men behöver rätt förutsättningar och tydliga spelregler. Regeringen har nu en unik chans att visa handlingskraft. Det är dags för politiken att agera – branschen är redo.

Cathrine Holgersson
Vd Sveriges Allmännytta  
Anders Holmestig
Vd Fastighetsägarna Sverige  
Lotta Bångens
Vd Energieffektiviseringsföreningen (Eneff)  
Johnny Petré
Tillförordnad vd Installatörsföretagen
Britta Permats
Vd Svensk Ventilation
Veronica Koutny Sochman
Vd Swedisol 
Erik Haara
Vd Trä- och Möbelföretagen  
Anders Lenhoff
Förbundsdirektör Innovationsföretagen  
Margareta Bergetun
Vd Svenska Solskyddsförbundet  
Sara Albrecht
Avdelningschef NCC building
Jonas Kihlberg
Vd VINCI energies industry & building solutions
Arvid Krönmark
Vd Skandiabanken

OSZAR »